Alle collecties
Wallets
Wat is een private key?
Wat is een private key?
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Een Private key is een geheime code die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een crypto wallet. We noemen het een privatekey omdat het de bedoeling is dat je deze geheim houdt en met niemand anders deelt. Deel jouw private key dus nooit met andere personen of bedrijven, ongeacht hoe lief ze het vragen.

Qua code is de private key een lange, willekeurig gegenereerde reeks cijfers en letters. Een voorbeeld van een Bitcoin private key ziet er zo uit (Import deze wallet niet!):

E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262

Deze code bestaat uit cijfers (0-9) en de eerste zes letters van het alfabet (A-F). Samen vormt dit een hexadecimaal stelsel, oftewel 0-16 waarbij A-F fungeert als cijfers.

Het correct opschrijven, laat staan onthouden van de private key, is vrij uitdagend. Daarom gebruiken sommige wallets passphrases, welke een stuk makkelijker te onthouden zijn. Toch zal je zien dat sommige wallets de voorkeur geven aan private keys voor het inloggen op de wallet.

Wij adviseren onze premiumleden dan om de private key ergens op te schrijven en op een veilige plek te bewaren. Zoals een kluis of een andere veilige locatie in het huis. Sommige mensen kiezen ervoor om het op een usb te zetten of een beveiligde online opslagdienst.

Wees uiterst zorgvuldig met welke methode je gebruikt, want dit is de enige manier om toegang te krijgen tot je crypto. Als je jouw private key vergeet of het apparaat waarop de passphrase staat kwijtraakt, dan ben je permanent de toegang tot jouw coins kwijt.

Was dit een antwoord op uw vraag?