Een rug pull is een scam in de cryptocurrency-wereld waarbij een projectontwikkelaar of team een crypto project verlaat nadat ze geld hebben ingezameld via een initial coin offering (ICO) of liquidity mining.
Na het ontvangen van de investeringen, verplaatsen zij het ingezamelde geld naar een eigen wallet en verlaten ze het project. Investeerders blijven dan vervolgens achter met waardeloze tokens. Deze scams komen vaak voor op decentrale exchanges (DEX) waarbij er geen centrale entiteit is die crypto projecten eerst controleert.
Een veel voorkomende rug pull is het terugtrekken van liquiditeit op decentrale exchanges. Waar op centrale exchanges (CEX) er direct tussen koper en verkoper gehandeld wordt, werkt een DEX anders. Er wordt namelijk een pot met kapitaal opgesteld waartegen investeerders hun coins kunnen verhandelen. Stel je voor je wilt Coin A kopen met ETH, dan geef jij ETH aan de pot en krijg je er Coin A voor terug. Dit heet een liquidity pool.
Fraudeurs maken een liquidity pool aan en gaat heel veel rumoer creëren en iedereen aanstoten om Coin A te kopen. Vervolgens gaat iedereen Coin A kopen, waardoor de pool vol zit met ETH. De zwendelaars trekken dan vervolgens die liquidity pool terug en gaan er met al de ETH vandoor. Coin A is niks meer waard en investeerders zijn hun geld kwijt.
Investeerders kunnen hun volledige kapitaal in dit soort scams verliezen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je elk crypto-project grondig onderzoekt voordat je erin investeert.
Waar moet ik op letten?
Wie is het team?
Er zijn verschillende indicatoren waarop je moet letten, maar laten we beginnen met het team. Onderzoek altijd wie de personen achter het project zijn en wat hun ervaring is in de markt. Past hun ervaring bij het project en zijn de publiekelijk te achterhalen? Wanneer een team anoniem is raden wij je aan niet in deze projecten te investeren, de kans op een scam is aanzienlijk groter bij anonieme projecten en teamleden kunnen het project ook verlaten zonder enige gevolgen.
Hoe wordt liquiditeit en de team wallet geregeld?
Wat heeft het team met het opgehaalde geld gedaan? Dit is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen. Door scams tegen te gaan, kunnen projecten ervoor kiezen om hun opgehaalde geld en coins vast te zetten. Dit doen ze door middel van smart-contracts op de blockchain. Door middel van dit contract zetten ze bijvoorbeeld hun eigen coins vast voor 2 jaar. Dit kunnen ze ook doen met de liquiditeit die ze beschikbaar stellen op een DEX.
Heeft een project een audit gedaan?
Als een project een audit certificaat bezit, betekent het dat hun blockchain gecheckt is door een derde partij en er geen fouten of achterdeurtjes gevonden zijn. Zo weet je als investeerder dat de blockchain in orde is en je niet op die manier gefraudeerd kan worden. Audits zijn wel aardig duur, dus niet elke partij kiest ervoor een te ondergaan.
Hoe oud is het project?
Scams proberen vaak zo snel mogelijk geld te verdienen. Dit soort projecten leven dus ook niet langer dan een paar weken of enkele maanden. Als een project al een langere tijd meegaat en oprecht een product ontwikkelt dan is het risico van fraude ook een stuk minder.
Wie zijn de partners?
Met wie werkt het project samen? Worden ze ondersteund door een venture capital of bekende investeerders? Dit is ook essentieel om de legitimiteit van een project in te schatten. Om investeringen te krijgen van een investeringsmaatschappij, moet het team zich identificeren en veiligheidsprocedures naleven. Iets wat fraudeurs niet willen ondernemen, want dan zijn zij gegarandeerd de sjaak als ze geld stelen.
Deze tips zijn slechts indicatoren en garanderen niet of een project wel of niet een zwendel is. Partijen kunnen altijd liegen over hun referenties en samenwerkingen, dus kijk altijd bij de partners om de samenwerkingen te bevestigen. Doe altijd goed onderzoek voordat je gaat investeren in een project.