Maak je gebruik van onze diensten? Dan waarderen we het als je je op Telegram houdt aan een aantal huisregels. Zo streven we ernaar, met jouw hulp, dat iedereen met respect wordt behandeld.

Do’s

 1. Let op je taalgebruik; wees beschaafd en spreek anderen online niet anders aan dan dat je in het dagelijkse leven zou doen. 

 2. Verstuur je berichten met een normale frequentie; druk niet na ieder woord op ‘versturen’ en vervuil het gespreksscherm niet met een overdaad aan hyperlinks of afbeeldingen.

 3. Help elkaar; er bestaan geen domme vragen! Onze Telegramkanalen zijn ook bedoeld voor mensen die willen leren.

 4. Onderbouw je input; verwijzingen naar externe publicaties en berichten zijn welkom, maar hou het informatief. Geef daarom aan waarom je iets met de rest wil delen.

 5. Onderbouw je mening; als je iets vindt, geef dan aan waarom. Je mag er vanuit gaan dat een ander in de groep iets probeert op te steken van wat je zegt.

 6. Blijf zo goed als kan on-topic; dit betekent niet dat je het niet over iets anders dan cryptocurrency en blockchain mag hebben, maar hele gesprekken over sportuitslagen, of die overheerlijke lasagne die je net op hebt, komen op andere platforms beter tot hun recht. 

 7. Bescherm jezelf zoveel mogelijk; wij raden je aan om je mobiele telefoonnummer en achternaam af te schermen. Het betreft namelijk informatie die je niet per se nodig hebt voor deelname aan Telegram. Het delen van deze informatie maakt je onnodig kwetsbaar voor kwaadwillenden. 

Don’ts

 1. Zoek de confrontatie niet op; iedereen heeft een mening en iedereen mag zijn of haar mening verkondigen. Doe dit echter op een wijze waarmee je de ander respecteert. 

 2. Ga niet adverteren; tools of interessante projecten aanhalen is geen probleem, maar geef hierbij context zodat er ruimte is voor discussie. Referral links zijn niet welkom. 

 3. Verstuur geen aanstootgevende content; ook verwijzingen naar scams en illegale goederen en praktijken zijn niet welkom. 

 4. Deel niet te veel over jezelf; op het grote boze internet is van alles te vinden en hoogstwaarschijnlijk ook over jou. Maak het kwaadwillenden niet makkelijk door bijvoorbeeld een kijkje te geven in je cryptocurrency wallet, je werkgever bekend te maken of te vertellen waar je exact woont.

 5. Bespreek geen bijzondere persoonsgegevens; laat dus zaken als politieke opvattingen, ras, gezondheid, seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of strafrechtelijk verleden achterwege. 

Heb je het antwoord gevonden?